Abdullah Latifzade Kimdir? Biyografi Sayfası

29.10.2021
361
Abdullah Latifzade Kimdir? Biyografi Sayfası

Abdullah Latifzade Kimdir? Biyografi, bölümünde Abdullah Latifzade Kimdir? Biyografi sayfası ile karşınızdayız. Abdullah Latifzade Kimdir? Biyografi detayları ile daha da iyi tanıyalım.

Abdullah Latifzade Kimdir? Biyografi – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Abdullah Latifzade

Abdullah Latifzade, 1890 senesinde Kırım’ın Simferopol şehrinde dünyaya geldi. Esasen Kırım Tatarıdır. Çocukluğunu Kırım’ın bozkırlarında geçirdi ve Kırım Tatarcasının diyalektlerini müthiş olarak öğrendi. Simferopol’da medresede, ardından rüşdiyede okudu.

1908 senesinde arbedeye karıştığı için rüşdiyeden çıkarıldı. İstanbul’da idadide okumaya başladı, fakat 6 ay sonra babasının ölümü üzerine eğitimini yarım bırakmak zorunda kaldı.

Kırım’a dönünce ilk şiirlerini yayımladı. Eğitimini sürdürirken öte yandan da öğretmenlik yaptı. 1915-1917 senelerı içinde orduda hizmet etti. Bolşevik Devrimi senelerında Tatar Birleşik Sosyalist Partisi üyesiydi. 1927-1930 senelerı içinde Kırım Tatarcasının yazısının Arap alfabesinden Latin harfli alfabeye dönüştürülmesi kampanyasına aktif olarak katıldı. Diyalektoloji incelemelerinda, Tatarcanın edebi dilinin sözlüğünün ve gramerinin hazırlanmasında rol aldı.

1930 senesinde Moskova’ya Doğu Halkları Enstitüsü’nde okumak için gönderildi. 1931-1934 senelerı içinde Moskova ve Leningrad’da Devlet Sanat Tarihi Akademisi’nde yüksek lisans ve doktora yaptı

19 Nisan 1937 tarihinde “aşırı milliyetçilik” suçlamasıyla hapsedilen Abdullah Latifzade, 17 Nisan 1938 tarihinde NKVD’nin Simferopol Cezaevi’nin bahçesinde infaz edildi.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.