Muharrem Temiz Kimdir? Biyografi Sayfası Sayfası

29.10.2021
686
Muharrem Temiz Kimdir? Biyografi Sayfası Sayfası

Muharrem Temiz Kimdir? Biyografisi, bölümünde Muharrem Temiz Kimdir? Biyografisi sayfası ile karşınızdayız. Muharrem Temiz Kimdir? Biyografisi detayları ile daha da iyi tanıyalım.

Muharrem Temiz Kimdir? Biyografisi – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Muharrem Temiz

Muharrem Temiz, 1962 senesinde Malatya’nın Arguvan ilçesi Kuyudere (Mineyik) köyünde dünyaya geldi. Dedesi Aşık Hasan Hüseyin ORHAN, Babası İbrahim Mamo TEMİZ(Seyit Meftuni) yörenin önemli aşıklarındandır.

Muharrem Temiz,İlkokulu köyde, ortaokul ve liseyi Adana’da bitirdiktan sonra 1980-81 senesinde İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü’e girdi. 1988 senesinde mezun oldu.

1989 senesinde TRT’de tonmaister olarak olarak vazifeye başladı. 1998 senesinde İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü T.H.M Anasanat dalında yüksek lisansını bitirdi.

Dededen babadan gelen bağlama çalma ve türkü söyleme geleneğini sürdürmektedir.
Arguvan ve çevresi Alevi-Bektaşi İnanç ve müzik kültürü ile alakalı araştırma ve derlemeler yoğun çalışma alanıdır.

Merkezi İstanbul’da bulunan Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür-Vakfı kurucularındandır. Vakıf bünyesinde bir çok kültürel çalışmalara öncülük etmiş, Arguvan Yöresine ait Türkülerden bir araya gelen, Arguvan Ezgileri 1 adlı kitabı, Arguvan Türküleri 1-2 ve Arguvan Halk Aşıkları 1 adlı kaset çalışmalarını vakfa kazandırmıştır.

Arguvan kültürü ve Vakıf adına her sene yapılan, geleneksel Arguvan Türküleri ses yarışmasının koordinatörü ve yapımcısıdır.

Sanatçı halen özverili çalışmalarını sürdürmektedir. Yaptığı araştırma ve derleme çalışmalarıyla bir çok türkünün, deyişin tanınmasını sağladı. Derlediği türküleri ve birikimlerini albümlerine aktararak halk müziği dinleyicileriyle paylaşımı yaptı.

Albümleri


Arguvan Deyişleri (2000)
Dost İle Demler (2003)
Firkat (2004)
Kisb-i Kâr (2008)
Çıra (2013)

Ortak Albümleri


Yare Dokunma
Türküler Sevdamız 3
Kızılbaş
Akarsu Türküleri
Yare Dokunma 2
Kaynak: turkuler.com
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.