Muzaffer Sarısözen Kimdir? Biyografi Sayfası Sayfası

28.10.2021
326
Muzaffer Sarısözen Kimdir? Biyografi Sayfası Sayfası

Muzaffer Sarısözen Kimdir? Biyografisi, bölümünde Muzaffer Sarısözen Kimdir? Biyografisi sayfası ile karşınızdayız. Muzaffer Sarısözen Kimdir? Biyografisi detayları ile daha da iyi tanıyalım.

Muzaffer Sarısözen Kimdir? Biyografisi – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Muzaffer Sarısözen

Muzaffer Sarısözen, 1899 senesinde  Sivas’ta dünyaya geldi. İlkokulu Sivas’ta bitirdikten sonra, lise öğrenimine Sivas’ta başladı. Lakin öğrenimini tamamlamadan Sivas Valiliği aracılığıyla müzik öğrenimi görmesi için İstanbul Belediye Konservatuarına gönderildi.

Burada 4 yıl öğrenim gören Sarısözen, bir süre, konservatuar müdürü Yusuf Ziya Demircioğlu’yla birlikte folklorla alakalı çalışmalar yaptı. Daha sonra Sivas’a gelerek, önce öğretmen okulunda, sonra da lisede müzik öğretmenliği yaptı. Öğretmenliği sırasında, öte yandan da halk müziği ve oyunlarıyla alakalı derleme çalışmalarını sürdürdü.

Halk oyunlarından halaylarla ilişkin ilk yazılar Sarısözen’in imzasıyla 1930’lu senelerda bazı gazete ve dergilerde yayımlanmaya başladı.

Sivas’ta öğretmenliği sırasındaki çabalarından dolayı Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerince 1938 senesinde Ankara Devlet Konservatuarı (Ankara Musiki Muallim Mektebi) folklor arşivine atandı.

1937-1951 senelerı içinde Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla Türkiye’nin bir çok yöresinde derleme çalışmaları yapıldı. Bu derlemelerin çoğuna katılan Sarısözen, derlenen bu türkü ve ezgilerin arşivde bir düzen içinde saptanması, muhafaza edilmesi ve değerlendirilmesini sağladı.

Muzaffer Sarısözen’in Türkiye’deki folklora katkısı, türkü ve oyun havalarının derleme ve notaya alınmasından başka, Türkiye düzeyinde yaygınlaştırılması, tanıtılması hususunda oldu.

Halk müziğiyle alakalı radyo yayınları Sarısözen’in 1938’de Ankara’ya gelmesiyle, önceleri birer ikişer solo program olarak sürmüş, Milli Musiki Sanatkarları Kolu adıyla Türk Halk Müziği ve Klasik Türk Müziği birlikte yürütülmüştür. Halk müziği yayınlarının dikkatle dinlenmeye başlandığı 1938-1941 senelerı içinde, müzik yayınları şefi Mesut Cemil Sel, halk müziğinden sorumlu şef yardımcısı ise Sarısözen’di. Sarısözen, o senelerda Ankara Radyosuna gelip farklı zamanlarda programlar yapan yöre sanatçılarını bir araya getirip ilk halk müziği programlarını başlattı.

1940 senesinden sonra zamanla git gide artan halk müziği yayınları 1941 senesinin sonlarına doğru Sarısözen yönetiminde »Biz Türkü Öğreniyoruz« ve »Yurttan Sesler« adı altında Klasik Türk Müziği korosundan ayrılarak yayınlarını sürdürmeye başlamıştır. Bu topluluk elemanlarının sayıları gün geçtikçe artmış, böylece Türkiye Radyolarının ilk Yurttan Sesler Korosu, Muzaffer Sarısözen’in öncülüğünde resmen kurulmuş oldu. Bu gelişmeyi çağdaş halk müziğindeki birinci kopuş ve yeniden yapılanma olarak adlandırmak yerinde olur.

1953 senesinde İzmir Radyosu, 1954 senesinde İstanbul ve ardındanki senelerda da Erzurum Radyosu Yurttan Sesler Korosu kurulmuştur.

Muzaffer Sarısözen, bugün sesini ve sazını dinlediğimiz bir çok sanatçının öğretmeni olup, ilk Ankara’ya gelişinde Ankara Devlet Konservatuarı Folklor Arşivi’ndeki görevi sırasındayken başlattığı tarih ve halk oyunları öğretmenliğini uzun yıllar sürdürerek, pekçok öğrencinin bu alanda yetişmesini sağladı. Türkiye’nin bir çok yöresinde Mahmut Ragıp Gazimihal, Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Halil Bedii Yönetken, Nurullah Taşkıran ve Rıza Yetişen’den bir araya gelen derleme ekibiyle birlikte on binlerce türkü ve öykü derledi. Bunların binden çoğunu Muzaffer Sarısözen notaya aldı, değerlendirdi.

Türkiye’de az sayıda yapılan halk müziğine ilişkin basılı yayınların başında, 1926’da İstanbul Belediye Konservatuarının paylaşımı yaptığı 14 defter durumundaki »Anadolu Halk Şarkıları« adlı kitapların dışında önemli bir yayın olarak, Sarısözen’in 1941 senesinde paylaşımı yaptığı »Seçme Köy Türküleri« adlı kitabı gelmektedir.

Sarısözen ardından, 1952 senesinde »Yurttan Sesler«, 1962 senesinde şimdilerde halk müziği ile alakalı önemli bir kaynak olan »Türk Halk Musikisi Usulleri« adlı kitabını yayımladı.

Sarısözen, ilk Türk Halk Müziği toplu çalışmalarına başladığı senelerda bağlamaların ses perdelerinin eşit olmasını sağlamaya çalışıp, koma seslere ayrı numara verdi.

1949-50 senelerında İtalya ve İspanya’da yapılan halk oyunları şenliklerine Türkiye’den ilk kez halk oyunları personelleri Sarısözen’in başkanlığında gönderildi ve büyük başarı sağladı. 1952 senesinde bir bankanın kurduğu halk oyunlarını yayma ve yaşatma kurumunda da önemli görevlerde bulundu.

Bilhassa halk müziğine ilişkin görüşlerini çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlayıp, genç kuşağı halk müziğinin derlenmesi, araştırılması ve tanıtılması hususunda özendirmeye çalıştı.

4 Ocak 1963’te Ankara’da vefat etti ve orada toprağa verildi.

Muzaffer Sarısözen Eserleri 


Seçme Köy Türküleri,(1941)
Yurttan Sesler,(1952)
Türk Halk Musikisi Usulleri,(1963)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.