Muazzez Ersoy Kimdir? Biyografi Sayfası Sayfası

30.10.2021
373
Muazzez Ersoy Kimdir? Biyografi Sayfası Sayfası

Muazzez Ersoy Kimdir? Biyografisi, bölümünde Muazzez Ersoy Kimdir? Biyografisi sayfası ile karşınızdayız. Muazzez Ersoy Kimdir? Biyografisi detayları ile daha da iyi tanıyalım.

Muazzez Ersoy Kimdir? Biyografisi – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Muazzez Ersoy

Muazzez Ersoy, 9 Ağustos 1958 senesinde İstanbul’da dünyaya gözlerini açtı. Gerçek adı Yıldız Levent olan hanımefendi sanatçı, çocukluk ve gençlik senelerını Kasımpaşa’da geçirdi.

Müzikle ilgilenmesinde en büyük etken, annesinin müziğe olan ilgi ve sevgisi oldu. Annesinin bu tutkusu sanatçıyı gençlik senelerında etkisi altına aldı ve ortaokulu bitirdikten sonra öğrenimini müzik dersleri alarak sürdürmeye karar verdi. Bu senelerda İrfan Özbakır ve Baki Duyarlar gibi kıymetli müzik hocalarından dersler aldı.

Muazzez Ersoy, tezgahtarlık yaparak kazandığı birikimlerini müzik derslerine yatırdı. Bunun yanı sıra 1974 senesinde ufak yaşta evlendi ve iki yıl evli kaldı. Bu evlilikten Ender isminde bir oğlu oldu. Eşinden ayrıldıktan hemen sonra müzik dersleri almaya sürdü.

Muazzez Ersoy, ilk kez 1982 senesinde İstanbul Pembe Köşk Gazinosu’nda assolist olarak sahneye çıktı. Bunun yanı sıra 1985 senesinde TRT Ankara Radyosu’nun açmış olduğu sınava katıldı fakat kazanamadı. Bu başarısızlık sonraki çalışmaları için itici bir güç oldu. 1989 senesinde TRT Ankara Radyosu şeflerinden kıymetli üstat Cahit Ünyaylar’la çalışmaya başladı. Ersoy, 1990 senesinde TRT’ye gönderdiği, yorumu kendine ait olan altı eserle denetimden geçti ve ekranlardan da dinleyicilerine seslenmeye başladı.

Muazzez Ersoy, ilk kez “Seven Olmaz ki” adlı albümüyle dinleyicileriyle buluştu. Ardından ikinci albümü “Herşeyim Sensin”le tüm müzikseverlerin gözdesi oldu. Daha sonra Raks Müzik Yapım ile anlaşarak “Sizi Seviyorum” adlı çalışmasıyla büyük başarı kazandı. Bu albümde Selçuk Tekay ve Özkan Turgay gibi kıymetli ustalarla çalıştı.

Neşe Müzik Yapım’dan çıkardığı ikinci albümü “Sensizlik Bu” ile satış rekorları kıran Ersoy, bu çalışmadan bu yana müzikal çalışmalarını kıymetli üstat Ali İhsan Kısaç’la yürütmeye başladı. Müziğimizin “taçsız kraliçesi” Muazzez Ersoy, “Nostalji 1″ adlı albümüyle müzikseverlerin kalbinde yer etmiş nostaljik parçaları yeniden yorumlayarak bir ilke imza attı. Düzenlemelerini ünlü müzisyen Osman İşmen’in yaptığı albümde “Kalbimi Kıra Kıra”dan “Yemenim de Hâre Var”a, “Adını Anmayacağım”dan “Sevemedim Karagözlüm”e onaltı şaheser yer aldı. Türk Musikisi’ne adını kazımış Selahattin Pınar, Saadettin Kaynak gibi üstatların yanında Orhan Gencebay, Suat Suna gibi yıldız sanatçıların eserlerini seslendirdi. Albüm tüm ülke çapında müthiş başarı kazanarak satış rekorları kırdı. “Nostalji 1″in kazandığı başarıyı takiben dinleyicilerinin beğenisine sunulan “Nostalji 2″ ve “Nostalji 3″ de müzikseverlerin gönlünü fethederek önceki albümlerin başarısını tekrarladı. “Aşkın Kanunu”, “Gözleri Aşka Gülen”, “Oyun Bitti”, “Zor Dostum Zor”, “Kıskanırım” gibi eserler yeniden tüm müzikseverlerin diline düştü.

Muazzez Ersoy, kısa bir süre sonra “Nostalji 4″ ve “Nostalji 5″ albümlerini birarada hayranlarına sundu. Muazzez Ersoy, albümlerde yine bi hayli beğeni alan türkü ve şarkıları yorumladı. CD ve kaset formatında yayına giren albümlerin yanında, bir de armağan olarak “Nostalji 6″ albümü verildi. Böylelikle üç albümden bir araya gelen bu kompilasyonla bir ilke daha imza atılmış oldu. Türkiye’de ilk defa bir sanatçının üç adet albümü bir paket halinde çıkmış oldu. “Nostalji 6″ albümünde Muazzez Ersoy, Klasik Türk Musikisi’nin yıllandıkça güzelleşen eserlerini yorumlayarak Şekip Ayhan Özışık, İsmail Dede Efendi, Veli Dede, Erol Sayan gibi musiki üstatlarına saygısını sunmuş oldu.

12 albümden bir araya gelen “Nostalji” serisi müzikseverlerin büyük ilgisine mazhar olarak dokuzbuçuk milyonun üzerinde bir tiraja ulaştı. Sanatçı birden çok altın ve platin plakla ödüllendirildi. Bir çok kuruluş aracılığıyla çalışmaları ödüllendirilen Muazzez Ersoy, 1998 senesinde Kültür Bakanlığı’nın önerisiyle Sayın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel aracılığıyla “Devlet Sanatçılığı”yla ödüllendirildi.

Albümleri


1991: Seven Olmaz ki
1992: Herşeyim Sensin
1993: Sizi Seviyorum
1994: Sensizlik Bu
1995: Nostalji 1
1996: Nostalji 2
1997: Nostalji 3
1998: Nostalji 4-5-6 3
1999: Nostalji 7-8-9 3
2000: Nostalji 10-11-12
2002: Senin İçin
2004: Seni Seviyorum
2006: Nankör
2007: Kraliçeden Nostaljiler
2010: Mozaik 
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.