Malik Aksel Kimdir? Biyografi Sayfası

27.10.2021
427
Malik Aksel Kimdir? Biyografi Sayfası

Malik Aksel Kimdir? Biyografi, bölümünde Malik Aksel Kimdir? Biyografi sayfası ile karşınızdayız. Malik Aksel Kimdir? Biyografi detayları ile daha da iyi tanıyalım.

Malik Aksel Kimdir? Biyografi – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Malik Aksel

Malik Aksel, 1901 senesinde Selanik’te dünyaya geldi. İlköğrenimini Beyazıt Nümune Mektebi’nde bitirdi. Dârülmuallimîn’e (Erkek Öğretmen Okulu) 1918 senesinde kaydolan Malik Aksel, burada geleceğine yön verecek olan ressam Şevket Dağ (1876-1944)’ın öğrencisi oldu.

1918-1921 senelerı içinde hocası Şevket Dağ’ın üyesi olduğu Güzel Sanatlar Birliği’nin gerçekleştirdiği Galatasaray Sergileri ile tanışan Malik Aksel, Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte sanat etkinliklerinin içinde görüldü.

Malik Aksel, Öğretmen Okulu mezuniyetinden sonra Şile’nin Kayagöz Köyü’nde bir süre öğretmenlik yaptı. Bunun yanı sıra, 1923-1928 senelerı içinde Galatasaray Sergileri’ne:


1923 Mektebe Giderken
1924 Köy Mektebi, Düğün
1925 Mektepte Bayrak Merasimi, Görücüler ve Çocuklar
1926 İmtihan Neticesi
1927 Bayram Yerinde adlı eserlerle katıldı.

Atatürk’ün isteği üzerine Türkiye’ye çağırılan Amerikalı eğitim bilimci John Dewey’in hazırladığı rapor üzerine Resim ve İş Eğitimi alanında bir araya gelen boşluğu doldurmak maksadıyla “Öğretmen Okulu” mezunları içinde yapılan sınavı kazanarak Avrupa’ya gidecek olan ilk beş birinin içinde bulunan Malik Aksel, 1928 senesinde Almanya’ya gitti. Berlin’de Yüksek Öğretmen Okulu’nda “Sanat Pedagojisi” ve “İş Eğitimi” hususunda eğitim gördü. Profesör Grossmann’ın atölyesinde yağlı boya ve gravür çalışmaları yaptı.

1932 senesinde yurda döndüğünde Ankara’da yeni açılan ve ardından Gazi Eğitim Enstitüsü’ne dönüşecek olan “Resim Öğretmen Okulu”nda Resim ve Sanat Tarihi öğretmeni olarak vazifeye başladı. O zamanda Cumhuriyet’in ilk kuşak sanatçılarının oluşturduğu Müstakil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği, D Grubu gibi sanat birliklerinde yer almayan sanatçı Halkevleri aracılığıyla “Yurt Gezileri”nin ikincisinde Sivas’a, beşincisinde ise, Denizli’ye gitti. Buralarda yaptığı çalışmalarıyla Devlet Resim ve Heykel Sergileri’ne katıldı. Sivas’taki çalışmaları, Cevat Dereli’nin birincilik, Refik Epikman’ın ikincilik aldığı jüri değerlendirmesinde üçüncülük ödülüne değer görüldü.

“Yurt Gezileri’nin Türk resim sanatı yönünden belki de en önemli çalışması Malik Aksel’in “Kale Mahallesi” adlı eserdir. Bu çalışma ile alakalı olarak:

“Malik Aksel’in “marazi” bulunan fotoğraflarınden “Kale Mahallesi”, Yurt Gezileri’nde yapılmış ve bilinen resimler içinde toplumsal gerçekçi denebilecek hemen tek resimdir. Gezilerde yapılan öteki resimlerde güzellik arayışı ve iyimser bir bakış varken, Aksel’in Kale Mahallesi’nde toplumda yaşanan yoksulluğun izleri görülüyor.”  görüşü bildirilmektedir

1943 senesinde kurulan ve başkanlığını İbrahim Çallı’nın yaptığı Türk Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği’ne üye olan Malik Aksel, 1940’ların ikinci yarısından bu yana Galatasaray Sergilerine yeniden dönüş yaptı. 1951 senesinde ardındanları Atatürk Eğitim Enstitüsü’ne dönüşecek olan İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü’ne atandı. 1968 senesinde emekli oldu.

Soyut yaklaşımların egemen olduğu zamanda figüratif çalışmalarından taviz vermeyen sanatçı ile alakalı; Ahmet Muhip Dıranas “Tablolarına en fazla insan figürü koyanlardan biri” olarak söz etmektedir.

Malik Aksel, 15 Şubat 1987 tarihinde 86 yaşında İstanbul’da öldü.

Malik Aksel Kitapları


1943 Sanat Hayatı, Resim Sergisinde Otuz Gün
1959 İstanbul Mimarisinde Kuş Evleri
1960 Anadolu Halk Resimleri
1967 Türk’lerde Dini Resimler
1971 Sanat ve Folklor
1977 İstanbul’un Ortası
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.