Kadri Gürsel Kimdir

30.09.2021
347
Kadri Gürsel Kimdir

Kadri Gürsel Kimdir?, biyografi bölümünde Kadri Gürsel Kimdir? biyografisi ile sizlerleyiz. Kadri Gürsel Kimdir? , kaç yaşında, nereli hemen siz değerli okurlarımıza geniş bir şekilde bahsedelim.. 

Başlıklar

Kadri Gürsel Kimdir? – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Kadri Gürsel

Kadri Gürsel Kimdir?

Kadri Gürsel kimdir diye merak edenler için, Gürsel, Türkiye’de cesur gazeteciliği yaşatanlardan bir isimdir, bu özelliği onun üstüne aldığı sorumluluklarında da görülmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin PKK’ya yönelik 1995 yıllı operasyonu izlemek üzere Kuzey Irak’a gitmiş fakat dönerken Nusaybin’de teröristlere esir düşmüş ve 26 gün esir yaşamı yaşamıştır. Bu zaman dilimlerini anlattığı Dağdakiler adlı bir eseri bulunmaktadır. Eseri 1996 senesinde yayınlanmıştır.  Kadri Gürsel nerelidir? diye bakıldığında 1972 senesinde Galatasaray Lisesini kazandığı orada okuduğu ve İstanbul’da dünyaya gözlerini açtığinden İstanbulludur, cevabı alınmaktadır. Kadri Gürsel kaç yaşındadır, diye merak edenler için Gürsel, 1961 senesinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Kadri Gürsel 1980 senelerında öğrenci iken darbe sebebiyle tutuklanır ve 3 yıllık bir hapis yaşamı geçirir. Daha sonra Gürsel, Kayseri’ye sürgüne gönderilir ve sürgün yaşamı kendisinin Ankara’ya nakledilmesinin sonrasında yine devam eder.

Mesleki Deneyimleri ile Gürsel

1986’da Yeni Gündem dergisinde yazıları yayına giren Gürsel ağırlıklı olarak dış politika ve dünya haberleri ile ilgili yazılar yazmıştır. Yeni Gündem dergisinin yayın yaşamı bittikten sonra Kadri Gürsel, 1993 yılına kadar çeşitli gazetelerde muhabirlik ve editörlük yapmaya devam etmiştir. Agence France Presse’nin 1997 senesinde İstanbul muhabirliğini yapmıştır. 2008 yılına kadar on yıllık bir zaman zarfında Milliyet gazetesinde dış haberler müdürlüğünde ve çeşitli sorumluluklarda görevini yapmıştır.

Dış ilişkilerle çok fazla deneyim kazanan Gürsel, hem Viyana merkezli olan Uluslararası Basın Enstitüsünün(IPI) Türkiye ulusal komite başkanlığını yapmakta hem de Washington merkezli DC Al-Monitor internet sitesinde Turkey Pulse bölümüne düzenli yazılar yazmıştır.

Uzun seneler Milliyet gazetesinde çalışmasına rağmen 2015 senesinde Şanlı Urfa’da yaşanan Suruç patlamasında sosyal platform üzerinden yazdığı paylaşımları ile Milliyet gazetesindeki işine son verilmiştir. Daha sonra kısa bir süre diken gazetesinde yazıları yayınlanmıştır, 2016 senesinde da Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başlamıştır.

Cumhuriyet Yazarlığı ve Yargılanması

Gürsel, Cumhuriyet gazetesinde yazarlığa başlamasının sonrasında beş ay gibi kısa bir süre sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçu ile yargılandı. Göz altına alınmasının sonrasında kısa bir süre sonra 5 Kasım 2016 tarihinde nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklanmıştır. 25 Eylül 2017 tarihinde Çağlayan adliyesinde görülen 3. Duruşmanın sonrasında Kadri Gürsel, 330 gün sonra tahliye kararıyla serbest bırakılmıştır. Tahliyesinin sonrasında eşi Nazire Kalkan Gürsel ile mutluluğu sosyal platform hesaplarına konu olmuştur; fakat tahliyesinin sonrasında gerçekleştirdiği konuşmada Gürsel, “çok fazla sevinilecek bir durum da yok, haksız mesnetsiz suçlamalarla tutuklanan Cumhuriyet çalışanları söz konusu”, açıklamasında bulunmuştur. Daha sonra 29 Mayıs 2019 tarihinde Cumhuriyet gazetesi davasında kendisi için kesinleşen hapis cezasının sonrasında adliyeye giderek teslim olmuştur. Denetimli serbestlik hükmü ile serbest bırakılmıştır.

Kadri Gürsel, 1995 senesinde Fransa basın muhabirliği yaptığı sıralarda arkadaşı foto muhabiri Fatih Sarıbaş ile PKK’lılar aracılığıyla kaçırıldığı sıralarda 26 gün boyunca yaptığı izlenimlerini anlattığı Dağdakiler, Bagok’tan- Gabar’a 26 gün adlı eserinde dağdakilerin kim olduğunu, nasıl düşündüklerini, nasıl yaşadıklarını anlamaya ve anlatmaya çalışmıştır. Ailesinden uzaklaştırılarak dağa kaçırılan çocuklar ve yaşadıkları çarpıcı biçimde yansıtılmıştır. Gürsel, dağdaki bireyler değişse de dağa çıkartılma nedenlerinin değişmediğini ve kitabında yazılan nedenlerden dolayı Kürtlerin dağa çıkarıldığını bahsetmiştir. Biraz günlük biraz belgesel tarzında yazılan Dağdakiler kitabı kentli bir gazetecinin dilinden çözülemeyen poblemleri düşündürmeye yönelik bir fikir torbası olma özelliğini taşıyor. Deneyimlerini aktararak bir fikir ortaya koymaya çalışan Gürsel, gazeteciliğin hakkını vermeye çalışmıştır.


 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.