Firmin Abauzit Kimdir? Biyografi Sayfası

25.10.2021
417
Firmin Abauzit Kimdir? Biyografi Sayfası

Firmin Abauzit Kimdir? Biyografi, bölümünde Firmin Abauzit Kimdir? Biyografi sayfası ile karşınızdayız. Firmin Abauzit Kimdir? Biyografi detayları ile daha da iyi tanıyalım.

Firmin Abauzit Kimdir? Biyografi – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Firmin Abauzit

Firmin Abauzit, 11 Kasım 1679 senesinde Fransa’da dünyaya geldi. Kilisenin inançlarını egemen kılma girişimine karşı düşünce özgürlüğünü savunmuştur.

Protestan bir aileden gelmesi sebebiyle Katolikler aracılığıyla kaçırıldı ve bir manastıra kapatıldı, bir süre kimseyle görüştürülmedi. Protestan inançlarına zıt bir eğitimle yetiştirilmek istendi.

Nantes Fermanı’nın yürürlükten kaldırılması üzerine annesinin çabalarıyla kurtarıldıktan sonra Cenevre’ ye sığındı. Yunan felsefesi, tanrı bilim, doğa bilimleri konularında uzun süren çalışmalara koyuldu. Çalışmalarının başarılı sonuçları sebebiyle, kısa süre içinde, büyük ün sağladı, (çağının en gözde bilginleri içinde yer aldı. Bir ara Almanya’ ya, sonra İngiltere’ ye gitti, bilimsel çalışmalarını sürdürdü.


Kral III. William’ ın ilgisini çekti. Kral onu kendi yanında görevlendirmek istediyse de Abauzit, yeni çalışmalara başlayacağını ileri sürerek, Cenevre’ ye döndü. Devlet Kitaplığı’ nda üstüne aldığı görevini ölümüne kadar 50 yıl sürdürdü. Derin, geniş bilgisine karşın alçak gönüllü olarak yaşamayı yeğleyen Abauzit başarılı çalışmaları sebebiyle Newton’un da ilgisini çekti. Newton, ona yazdığı bir mektupla, bilim tarihindeki yerini, önemini açıkladı. Abauzit, felsefeye doğa bilimleriyle girdi. Felsefe ile doğa bilimleri içinde bir bağlantının olduğunu ileri sürdü; felsefenin bilime dayanması gereğini savundu.

Yunan ve Roma uygarlıklarına yönelik çalışmalarıyla felsefenin gelişim çizgisini, Avrupa düşüncesinin ana kaynaklarını araştırdı. Halkın dinini, inançlarını kendi dilinden öğrenmesi gereğini ileri sürerek İncil’ i halk diline çevirdi. Abauzit’e göre felsefe özgür düşüncenin ürünüdür; kişiyi, evreni ve varlık kavramı altında toplanan bütün nesneleri anlamaya tanımaya yöneliktir. Kilisenin özgür düşünceye karışması, birtakım kısıtlamalar getirmesi insan özüne de tanrısal yasalara da aykırıdır.

Din, felsefenin dayandığı deney bilimlerinin çalışmalarına karışmamalı, kendi alanının dışına çıkmamalıdır. Doğa varlıklarını, doğa denen bütünü, deney bilimlerinin verileri dışında kalarak anlama olanağı yoktur. Düşüncelerin bir kaynağı kavramlara dayalı üretimse, bir kaynağı da duyularla sağlanan verilerdir. Bu nedenle bir diğerideneyden, öteki düşünme kabiliyetinin üretiminden gelen iki türlü bilgi mevcuttur. Us insanı yöneten, davranışlarını düzenleyen, düşünmenin kaidelerinı oluşturan yetenektir, deneyden gelmez.

Düşünmenin genel kaidelerinı içeren mantık da us ilkelerine göre çalışan bir bilimdir. Abauzit in çağında olduğu gibi, sonraki zamanlarda de etkisi sürmüştür. Bilhassa düşünce özgürlüğü hususundaki görüşlerini benimseyen Rousseau, bunları yeniden ele almış, çağının anlayışına göre işlemiştir. Pierre Bayle, Voltaire, Saint Euremond gibi aydınlar da Abauzit’ den esinlenmiştir. Abauzıt’ın yazıları ölümünden sonra iki kitapta toplanmıştır.

Firmin Abauzit, 20 Mart 1767 tarihinde Cenevre’de öldü.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.