Fikret Türkmen Kimdir? Biyografi Sayfası

29.10.2021
500
Fikret Türkmen Kimdir? Biyografi Sayfası

Fikret Türkmen Kimdir? Biyografi, bölümünde Fikret Türkmen Kimdir? Biyografi sayfası ile karşınızdayız. Fikret Türkmen Kimdir? Biyografi detayları ile daha da iyi tanıyalım.

Fikret Türkmen Kimdir? Biyografi – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Fikret Türkmen

Fikret Türkmen, 3 Aralık 1945 senesinde Yozgat’ın Boğazlıyan kazasına bağlı Abdilli köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin dört çocuğundan birisi olarak dünyaya geldi. İlkokulu köyünde, ortaokulu Boğazlıyan’da, liseyi ise Bursa Işıklar Askerî Lisesi’nde okuduktan sonra geçtiği Kara Harp Okulu’nda 1963 senesinde son sınıftayken 20-21 Mayıs hadiseleri sebebiyle bırakmak zorunda kalmıştır.

1963 Kasım ayında girdiği Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1967 senesinde mezun olarak Konya Erkek Lisesi Edebiyat öğretmenliğine atanır.

Kısa süre öğretmenlik yaptığı bu okulda tanıştığı yeni mezun genç edebiyat öğretmeni Fidan hanım ile evlenmiş ve “İdil” adında bir kızları, “Orkun” adında bir oğulları olmuştur.


1968 senesinde Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde halk edebiyatı asistanı olmuştur. 1969 senesinde doktora yapmak üzere İstanbul’a, Prof. Dr. Mehmet Kaplan’ın yanma gönderilir. 1972 senesinde “Âşık Garip Hikâyesi Üzerinde Mukayeseli Bir Araştırma” isimli doktorasını tamamlar. 1974-1976 senelerı içinde Fransa, Paris’te Prof. Dr. Pertev Naili Boratav’ın yanında Sorbonne’daki folklor metodolojisi ve halk edebiyatı ile alakalı ders, seminer ve konferanslara katılır. Türkiye’ye döndüğünde 1976-1978 senelerında Atatürk Üniversitesi’nde çalışır. 1978 senesinde Ege Üniversitesi’nde yeni açılan Sosyal Bilimler Fakültesi’ne (hali hazırdaki Edebiyat Fakültesi) naklen atanmıştır. 1980 senesinde “Tahir ile Zühre” isimli eseri ile doçent, 1986 senesinde “Nasreddin Hoca Fıkraları” konulu tezi ile de profesör olmuştur. 1992 senesinde Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nün kurulmasında büyük rol oynamış ve kurucu müdür olarak görev almıştır.

Türkmen, Türk destanları ve halk hikâyeleri üzerinde kendi çalışmaları dışında yüksek lisans ve doktora çalışmaları da yaptırmaktadır. Bu hususta Saltuk-name ve Battal Gazi Destanları ile alakalı iki doktora çalışması tamamlanmıştır. Türkiye’de “İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (İlesam)” üyesidir. Ayrıca Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü ve Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu üyesidir. Halen bu kurumun “yürütme kurulu” üyesi olarak da görev yapmaktadır. Yurt dışında ise ABD’de merkezi Indiana Üniversitesi’nde olan PIAC (Permanent International Altaistic Conference), ABD ve Kanada’da ”Turkish Studies Association”, Fransa’da ESCAS (European Seminar on Central Asian Studies) daimi üyesidir.

Yurt içinde ve yurt dışında birden fazla kongre ve konferansa katılmış ve yabancı dillerde (Fransızca, Rusça) makaleler yayımlanmıştır. İtalya Venedik Üniversitesi’nde 1974’te Türkiye’de basılan ”Âşık Garip” kitabı kısaltılarak İtalyanca olarak yayınlanmıştır. Halen TDK aracılığıyla yayımlanmakta olan Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi’nin Yayın Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekte bununla birlikte Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nde “Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi”ni yayınlamaktadır.

Fikret Türkmen Bazı Başarıları

Prof. Dr. Fikret Türkmen’e 1992 senesinde Azerbaycan Devlet Üniversitesi aracılığıyla fahri doktora unvanı verilmiştir.

1995 senesinde Manas Destanı üzerindeki çalışmaları ve paylaşımı yaptığı incelemeleri ile Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı aracılığıyla ”Manas-1000” nişanı ile ödüllendirilmiştir.

1996 senesinde Türkmenistan’ın en büyük ödülü olan ”Uluslararası Mahdumkulu Ödülü” Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı aracılığıyla 18 Mayıs’ta devlet merasimi ile Fikret Türkmen’e verilmiştir.

1997’de Kırgızistan Bilimler Akademisi, ”Akademik Unvanı” vermiştir.

1998 senesinde Kırgızistan’ın Çüy Üniversitesi “Fahri Profesörlük” unvanını vermiştir.
Kazakistan İlimler Akademisi Kasım 1999’da “Akademik” unvanı vererek Kazakistan İlimler Akademisi’ne üye seçmiştir.

UNESCO’nun katkılarıyla Kasım 1999’da kurulan ve merkezi Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te olan Dünya Milletleri Destanları, Milletlerarası Kurumu’nun kurucu üyesi ve yönetim kurulu üyesidir.

Türk Dünyası’na yönelik başarılı çalışmalarından dolayı, 1999 senesinde TÜRKSAV aracılığıyla Türk Dünyasına Hizmet Ödülüne layık görülmüştür.

Fikret Türkmen Bazı Eserleri
2008 Âşık Şeref Taşlıova’dan Derlenen Halk Hikayeleri
1999 Letâif-i Nasreddin Hoca Latifelerinin Şerhi-Burhaniye Tercümesi
1998 Tahir ile Zühre1995 Manas Destanı” (Alimcan İnayet ile)
1995 Türkmen Şiir Antolojisi
1995 Türkmen Şiir Antolojisi” (Gurbandurdı Geldiyev ile),
1995 Halkbilimi Yöntemi” (K. Krohn-J. Krohn’dan, Günsel İçöz ile)
1995 Manas Destanı Üzerine İncelemeler
1992 Türk Halk Edebiyatının Ermeni Kültürüne Tesiri
1992 Sahada Folklor Derleme Teknikleri
1989 Letâif-i Nasreddin Hoca
1983 Tahir ile Zühre Hikâyesi
1974 Aşık Garip Üzerine Mukayeseli Bir Araştırma
Nasreddin Hoca Latifelerinin Şerhi

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.