Fibonacci Kimdir? Biyografi Sayfası

27.10.2021
382
Fibonacci Kimdir? Biyografi Sayfası

Fibonacci Kimdir? Biyografi, bölümünde Fibonacci Kimdir? Biyografi sayfası ile karşınızdayız. Fibonacci Kimdir? Biyografi detayları ile daha da iyi tanıyalım.

Fibonacci Kimdir? Biyografi – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Leonardo Fibonacci

Leonardo Fibonacci,  1170 senesinde İtalya’nın Pisa şehrinde dünyaya geldi. Kesin doğum tarihi bilinmemekte.
Babası Guglielmo’nun takma adı Bonaccio idi ve bu ad, iyi tabiatlı yahut sade ruhlu manasına gelmekteydi. Annesi Alessandra Leonardo 9 yaşındayken öldü. Leonardo babasının lakabını miras olarak aldı. İtalyanca Filius Bonacci, Bonacci’nin oğlu manasına gelmekteydi ve Leonardo bundan dolayı Fibonacci diye anılmaya başlandı.

Babası Guglielmo Cezayir’in Béjaïa limanı ile İtalya’nın Bugia kenti içinde bir ticaret postasını idare etmekteydi. Genç bir çocuk olan Leonardo babasına yardım etmek için onunla seyahat ederdi. Burası Leonardo’nun Hint-Arap sayı sistemini öğrendiği yerdir.

Fibonacc,i Hint-Arap sayıları ile aritmetik işlemler yapmanın Roma sayıları ile hesap yapmaktan çok daha basit ve verimli olduğunu gördü. Bütün Akdeniz bölgesini gezdi ve dönemin ileri gelen Arap matematikçiler ile çalışma olanağı buldu. 
Leonardo hemen hemen olarak 1200 senelerında bu seyahatinden döndü. 1202 yılına gelindiğinde 32 yaşında, öğrendiklerini “abaküs kitabı” yahut “hesaplama kitabı” manasına gelen Liber Abaci isimli eserinde topladı. Yayınladığı bu eserinde Hint-Arap Sayı Sistemi’ni Avrupa’ya açıkladı.
Fibonacci, matematik ve bilim ile ilgilenmeyi seven Roma İmparatoru II. Frederick ile dost oldu. 1240 senesinde Pisa cumhuriyeti kendisini Leonardo Bigollo namıyla taltif edip onurlandı ve maaş bağlandı. 
Fibonacci, 1250 senesinde öldü.
19. yüzyılda Pisa’da Fibonacci heykeli yapılmış ve buraya dikilmiştir. Heykel bugün Camposanto’nun batı galerisinde ve Piazza dei Miracoli tarihi mezarlığında bulunmaktadır.

Liber Abaci

Liber Abaci’de (1202) Fibonacci, modus indium (Hintlilerin Yöntemi) adını verdiği ve şimdilerde Arap-Hint sayıları diye bilinen modern ondalık sayı sistemini tanıtır. Bu kitap gündelik hayatta ticari defter tutma, ölçü birimlerini çevirme, faiz hesaplama, para bozma ve değiştirme ve benzeri işlemlerde önemini göstermiştir. Kitap Avrupa’da tahsilli insanlar içinde bi hayli hızlı bir biçimde yayılmış ve Avrupa’nın müspet bilimde ilerlemesine önemli etkileri olmuştur.

Liber Abaci’de bunun bunun yanında kapalı bir ortamdaki bir tavşan ailesinin artışını, her tavşan çiftinin bir ay sonra bir yavru yapıp onun da 1 ay sonra 1 yavru yapacağı gibi ideal varsayımlar altında hesplanmasını gösterir. Bu sorunun çözümünde tavşan çiftlerinin rakamının artışını gösteren sayı dizisi Fibonacci sayıları, diziye de Fibonacci dizisi denir. Bu sayı dizisi 6. yüzyıldan beridir Hintli matematikçiler aracılığıyla bilinmekteydi fakat Avrupa’ya ilk kez Fibonacci aracılığıyla tanıtılmıştır.

Fibonacci Dizisi

Daha önce 6. yüzyılda Hintli matematikçiler aracılığıyla bulunmuş olan bu sayı dizisi Liber Abaci kitabında tavşanların üremesiyle alakalı sorunun hesaplanması sonucu Fibonacci aracılığıyla 1202 senesinde ortaya konmuştu. Dizinin ilk sayı değeri 0, ikincisi 1 ve her ardışık elemanı da önceki iki elemanın sayı değerinin toplamı alınarak bulunur ve bu halde 0, 1, 1(1+0), 2(1+1), 3(2+1), 5(3+2), 8(5+3), 13(8+5),… şeklinde artar.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.