Cahit Arf Kimdir? Biyografi Sayfası

26.10.2021
354
Cahit Arf Kimdir? Biyografi Sayfası

Cahit Arf Kimdir? Biyografi, bölümünde Cahit Arf Kimdir? Biyografi sayfası ile karşınızdayız. Cahit Arf Kimdir? Biyografi detayları ile daha da iyi tanıyalım.

Cahit Arf Kimdir? Biyografi – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Cahit Arf

Cahit Arf, 11 Ekim 1910 senesinde Selanik’te dünyaya geldi. Yüksek öğrenimini Fransa’da Ecole Normale Superieure’de 1932’de bitirdi. Bir süre Galatasaray Lisesi’nde matematik öğretmenliği yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doçent adayı olarak çalıştı. Doktorasını yapmak için Almanya’ya gitti. 1938 senesinde Göttingen Üniversitesi’nde doktorasını bitirdi.

Türkiye’ye döndüğünde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde profesör ve Ordinaryus profesörlüğe yükseldi ve 1962 yılına kadar çalıştı. Daha sonra Robert Koleji’nde matematik dersleri vermeye başladı. 1964 senesinde Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kurulu başkanı oldu.

Daha sonra gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde araştırma ve incelemelerde bulundu; Kaliforniya Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1967 senesinde Türkiye’ye dönüşünde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde öğretim kullanıcı hesabıne getirildi. 1980 senesinde emekli oldu. Emekliye ayrıldıktan sonra TÜBİTAK’a bağlı Gebze Araştırma Merkezi’nde görev aldı. 1983-1989 senelerı içinde Türk Matematik Derneği başkanlığını yaptı.

Cahit Arf, 1943’te İnönü Armağanı’nı ve 1974 senesinde TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü kazandı. Onuruna yapılan cebir ve sayılar teorisi üzerine ülkeler arası bir sempozyum, 1990’da 3-7 Eylül tarihleri içinde Silivri’de gerçekleştirilmiştir. Halkalar ve geometri üzerine ilk konferanslar da 1984’te İstanbul’da yapılmıştır. Arf, matematikte geometri kavramı üzerine bir makale sunmuştur.

Cahit Arf, 26 Aralık 1997 tarihinde ağır bir kalp hastalığı sebebiyle İstanbul’da vefat etti.

Cahit Arf’ın Çalışmaları

Cahit Arf, cebir hususundaki çalışmalarıyla dünyaca ün elde etmiştir. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği hususunda yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında yaşanan değişmezlere ilişkin Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların bunun yanında “Hasse-Arf Teoremi” adı ile anılan teoremi matematik bilimine kazandırmıştır.

Matematiği bir meslek dalı olarak değil, bir yaşam tarzı olarak gören Cahit Arf, Öğrencilerine sürekli olarak: “Matematiği ezberlemeyin, kendiniz yapın ve anlayın.” demiştir.

“Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek (ezberleyerek) değil, keşfederek anlamak gerekir” demiştir.

“Matematik de resim, müzik ve heykel gibi bir sanattır” diyerek matematiğin sanatsal yönünü vurgulamıştır.


Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü’nde her sene Arf adına ve anısına özel bir konferans düzenlenmektedir.

Ayrıca 2009 senesinden bu yana 10 türk lirası üzerinde Cahit Arf’ın sureti bulunmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.