Arşimet Kimdir? Biyografi Sayfası

27.10.2021
372
Arşimet Kimdir? Biyografi Sayfası

Arşimet Kimdir? Biyografi, bölümünde Arşimet Kimdir? Biyografi sayfası ile karşınızdayız. Arşimet Kimdir? Biyografi detayları ile daha da iyi tanıyalım.

Arşimet Kimdir? Biyografi – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Arşimet Kimdir Biyografi Hayatı

Archimedes – Arşimet, M.Ö. 3. yüzyılda Syrakusa’da yaşamıştır. Kaldıraç deneyleri, Arşimet burgusu buluşu ve sıvıların dengesi kanunları ile ünlüdür. Lakin biz onu hamamdan bir anda çıplak bir biçimde fırlayıp sokaklarda “Eureka! Eureka!” diye bağırarak koşmasıyla tanınır.

Arşimet’i o gün hamamdan fırlayıp sokaklarda çıplak koşturacak kadar meraklandıran olay nedir? Her şey Syrakusa kralının yeni bir taç istemesiyle başlar. Kral kuyumcusunu çağırır. Kuyumcuya kendisine saf altından bir taç yapmasını buyurur. Taç hazırlanıp kendisine sunulduğunda birden içine bir kuşku düşer.

Kral her şeyden kuşkulanan bir kişidir. Ya taç saf altından değilse, içine değeri altından daha az olan gümüş veya bakır eklenmişse? Altının enteresan bir özelliği mevcuttur. Ne kadar öteki metallerle karışırsa karışsın kendi rengini, göz alıcılığını korur. Kuyumcular saf altını 24 ayar olarak adlandırırlar. Ayar, kıymetli taşların ağırlık ölçü birimidir. Bir ayar 200 miligrama denk gelir. Altından yapılmış takılara dikkat ederseniz, kimisinin 14 ayar olduğunu görürsünüz. Takının üzerinde onun 14 ayar olduğunu gösteren bir damga mevcuttur. Takının 14 ayar olması, içinde % 58 altın, % 42 gümüş, bakır veya diğer metallerden olduğunu gösterir. Bu karışım, takının daha sağlam olmasını sağlar. Ama karışım kesinlikle saf altın görünüşüne sahiptir.

Kral için tacının saf altından olması mühimdir. Saf altın onun gücünü simgeler. Bir sabah karar verir. Akıllılığıyla tanınan matematikçi ve mühendis Arşimet’i sarayına çağırır. Ondan tacının saf altından olup olmadığını bulmasını ister. Arşimet hemen düşünür. Eğer tacın boşlukta kapladığı alanı, yani hacmini bulursa bu problemi çözecektir. Çünkü farklı maddeler, aynı ağırlıkta; fakat değişik hacimde olabilirler. Hatırlayın! Birbirimize sorduğumuz hileli bir soruyu anımsayalım. Bir kilo demir mi, bir kilo pamuk mu daha ağır? Dikkatli olmazsak bu soruyu hemen demir diye yanıtlarız. Günlük yaşamdaki tecrübelerimizden pamuğun hafif, demirin ağır bir madde olduğunu biliriz. Lakin bir kilo pamuk da bir kilo demir kadar ağırdır. İkisini yan yana görme şansımız olsaydı, bir kilo altını elimizde rahatlıkla taşıyabileceğimizi fark ederdik. Bir kilo pamuk ise demirden daha fazla yer kaplar. Taşımak için bir torbaya gereksinimiz olur.

Arşimet, taç saf altın ise hacminin farklı, altından başka metalleri de içeriyorsa hacminin farklı bulunacağını biliyordu. Ama yine de bir sorunu vardı: Tacın saf mı, karışım mı olduğunu nasıl ispatlayacaktı? Arşimet banyoda yıkanırken tam da bu sorunun yanıtını düşünüyordu? Küvetteydi ve musluk açıktı. Suyun dolmasını bekliyordu. Düşüncelere dalmışken su taşmaya başladı. Birden fark etti! Taşan suyun hacmi, küvet içindeki vücudunun hacmine eşitti. Birden taç gibi katı bir maddenin hacminin bu yöntemle ölçülebileceğini keşfetti. Eğer taç ağzına kadar suyla dolu bir kabın içine daldırılırsa, su taşacaktır. Taşan suyun hacmi ölçülürse, tacın hacmi de bulunmuş olacaktır.

Arşimet hemen kralın sarayına gider. Kraldan eski taçlarını ve yenisini getirmesini ister. Bir yandan hizmetçilere bir kap ve su getirmelerini söyler. Öte taraftan kuyumcu saraya çağırılır. Her şey tamam olunca, Arşimet önce eski taçları ağzına kadar su dolu kabın içine atar. Taşan suyun hacmini ölçer. Sonra yeni tacı suveyaldırır. Yeni tacın daha çok su taşırdığını görürler. Arşimet’in rastlantı sonucu yaptığı bu keşif onun yönünden bir şanstır. Kuyumcu içinse yapılan deney tam bir utanç. Bugün Arşimet’in keşfi aracılığıyla biz taş gibi düzgün geometriye sahip olmayan maddelerin hacimlerini rahatlıkla ölçebilinmekte.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.