Ali Ekber Eren Kimdir? Biyografi Sayfası Sayfası

29.10.2021
406
Ali Ekber Eren Kimdir? Biyografi Sayfası Sayfası

Ali Ekber Eren Kimdir? Biyografisi, bölümünde Ali Ekber Eren Kimdir? Biyografisi sayfası ile karşınızdayız. Ali Ekber Eren Kimdir? Biyografisi detayları ile daha da iyi tanıyalım.

Ali Ekber Eren Kimdir? Biyografisi – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Ali Ekber Eren

Ali Ekber Eren, 1956 senesinde Sivas’ın Divriği ilçesinin Sincan nahiyesinde dünyaya geldi. Sanat yaşamına ; olduğu yöre türkülerini dinleyerek , deyişler, semahlar okuyarak başladı. İlk ustası babası İbrahim Eren (AĞA DAYI); 86 yıllık yaşamının 60 yılını bağlama yaparak geçiren ve yörenin sayılı ozanlarındandı.

Köyden şehire ilk göçlerinde toplumsal ,siyasal ve sosyal olaylar Ali Ekber Eren’i yerel boyuttan kurtarıp ; PİR SULTAN ABDAL , MAHSUNİ ŞERİF’ , DAVUT SULARI ve RUHİ SU’ nun etkisinde bırakmıştır.Bu dört öncü ozanlar ALİ EKBER EREN ‘in sanat yaşamına kılavuz oldu. Çıraklığı babasının bağlama atölyesinde geçen ALİ EKBER EREN. onu dinlemekle ve sanatçı dostlarını tanımakla birlikte bağlamaya olan sevgisi de iyice pekişti.


1980 yılına kadar Bağlama ile türküleri kendine çalıp söyleyen EREN ; “o seneler benim emekleme dönemimdir”der. 12 eylül 1980 zamanından sonra Demokratik kitle örgütlerinin gecelerine katıldı.
Kendi ürettiği türkülerini halkla birlikte okuma zamanının geldiğine inanan EREN 1989 senesinde ilk albümü olan DOSTLAR MUHABBETİ ni Hasret Gültekin , Abuzer Karakoç ve Hüseyin Aydın ile çıkardı. Sonraki senelerda solo albümlerinden; TÜRKÜLERDE BİZ VARIZ , ANLAMADIM BU NE HALDI , DAĞLI YÜREK , EYLEM EYLE , VE BÖYLE KAL albümlerini çıkarmıştır.
Yurt içinde ve yurt dışında yüzlerce etkinliklere katılmıştır.Kendine has sanat üslubuyla bütün kitlelerin beğenisini kazannıştır.

“Sanat bir düşünce ve eylem alanıdır”. Diyen EREN “Bende sisteme : türkülerimle isyanlarımı ve tepkilerimi anlatmaya çalıştım. Diyor. Sanat araçtır.amaç olmamalıdır .Türküler sesli düşüncelerimizdir. Kültürel değerleri diri tutan , toplumsal bir rafinedir. Bir müzik üreticisinin kitlelere vereceği mesaj; yaşadığı çağın işlevini taşımıyorsa o kişi müzik üreticisi değildir.Türkü dinleyenler kadar türkü söyleyenleri de çoğaltalım ki korkular yok olsun ve demokrasi hızlı gelsin.

Sanatçı yaşadığı çağı sorgulayandır. cağa tanık olandır. 

Şair derki “ KORKAK İNSANLARIN YİĞİT TÜRKÜLERİ OLMAZ., YİĞİT TÜRKÜLERİ DE KORKAK İNSANLAR SÖYLEYEMEZ.

Evli ve iki çocuk babası olan EREN “hep böyle kalın, onurlu kalın “diyor..
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.