Zeki Alasya Kimdir Biyografisi ve Hayatı

30.09.2021
267
Zeki Alasya Kimdir Biyografisi ve Hayatı

Zeki Alasya Kimdir? Biyografisi ve Hayatı, biyografi bölümünde Zeki Alasya Kimdir? Biyografisi ve Hayatı biyografisi ile sizlerleyiz. Zeki Alasya Kimdir? Biyografisi ve Hayatı , kaç yaşında, nereli hemen siz değerli okurlarımıza geniş bir şekilde bahsedelim.. 

Başlıklar

Zeki Alasya Kimdir? Biyografisi ve Hayatı – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Zeki Alasya Kimdir-Biyografisi ve Hayatı

Zeki Alasya Kimdir? Biyografisi ve Hayatı. Zeki Alasya seneler geçse de hemen herkesin birden fazla filmini keyifle izlediği oyunculardan biri olma özelliğini taşır. Ekranlarda gören herkes aracılığıyla tanınır. Lakin yaşamı ile ilgili herkesin bilgi sahibi olması olabilecek değildir. Peki Zeki Alasya kimdir, Zeki Alasya kaç yaşındadır ve nerelidir? Tiyatro, sinema ve dizi film oyuncusu Zeki Alasya’nın tam adı Zeki Şenol Alasya’dır. 18 Nisan 1943 tarihinde İstanbul Şehzadebaşı’nda dünyaya gelmiştir. Esasen Kıbrıslı bir ailenin çocuğudur. Robert Kolejinde öğrenim gören Alasya, okul senelerında bir taraftan da tabelacılık yapmıştır.


Zeki Alasya Kimdir? Biyografisi ve Hayatı

Sanat yaşamına ilk kez 1959 senesinde Milli Türk Talebe Birliği Tiyatrosunda amatör olarak başlamış, bir süre redaktörlük ve klavuzluk yapmıştır. 1964 senesinde Arena Tiyatrosunda ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşamış, Mister Nato, Kargalar Okulu, Şampanya, Viski gibi çeşitli oyunlarda rol almıştır. 1965 senesinde Ulvi Uraz Tiyatrosuna geçmiş, bir süre de orada sahne almıştır. 1967 yılına gelindiğinde Metin Akpınar, Ahmet Gülhan, Haldun Taner’le birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu ‘nu kurmuşlardır. Zeki Alasya Devekuşu Kabare Tiyatro’sunun bütün oyunlarında oyuncu, yazar veya yönetmen olarak görev almıştır.


Oyuncu ve Yönetmen Olarak Zeki Alasya

Zeki Alasya filmlerde oynamaya 1973 senesinde başlamıştır. Metin Akpınar ile birlikte birden fazla filmde görev almışlar ve sinema filmlerinin vazgeçilmez ikililerinden birisini oluşturmuşlardır. İkili, 37 yıl boyunca birden fazla filmde rol almış ve “Zeki ile Metin” olarak bir bütün olarak anılmaya başlamışlardır. 1977 senesinde Zeki Alasya yönetmenlik de yapmaya başlamış ve yönettiği bir çok filmde oyuncu olarak yer almayı sürdürmüştür. Oyuncu olarak görev yaptığı ve her biri Türk sinemasının şaheserleri içinde bulunan bazı filmleri içinde Karaoğlan Geliyor, Sev Kardeşim, Tatlı Dillim, Hamsi Nuri sıralanabilir. Ayrıca bunun dışında Kaynanam Kudurdu, Yalancı Yârim, Köyden İndim Şehre, Mavi Boncuk filmlerinde de yer almıştır. Mirasyediler, Salak Milyoner, İmparator, Şenlik Var, Zeki Metince, Hasip İle Nasip, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Aslan Bacanak, Cafer’in Çilesi, Hababam Sınıfı Herkese Merhabalar, Pardon, Aşk Geliyorum Demez gibi filmler de en önemli oynadığı filmler içinde sayılabilir.

Zeki Alasya yalnızca sinema filmlerinde değil bir çok televizyon dizisinde de rol almıştır. İlk olarak 1988 senesinde Güler Misin Ağlar Mısın dizininde Zeki rolünde yer almış, ardından da Hastane, Yerim Seni, Adada Bir Sonbahar, Cennet Mahallesi, Yabancı Damat, Zağara Ve Diğerleri, Oyun Bitti, Akasya Durağı, Görgüsüzler, Bizim Okul, Arka Sokaklar, Küçük Ağa gibi dizilerde kimi zaman konuk oyuncu kimi zaman başrol oyuncusu olarak rol almıştır. Kariyerinin son senelerında daha çok dizilerde görev alan Zeki Alasya’nın son oynadığı sinema filmi 2009 yılı yapımı Aşk Geliyorum Demez olmuştur.


Zeki Alasya’nın Aile Hayatı ve Ölümü

Zeki Alasya 1998 senesinde Kültür Bakanlığı aracılığıyla kendisine devlet sanatçısı unvanı verilmiştir. Oynadığı filmler ve başarılarından dolayı birden fazla ödüle de aday gösterilmiş, bir çok ödülün kazananı olmayı başarmıştır.

Zeki Alasya ilk kez Oya Alasya ile evlenmiş ve çift 1987 senesinde boşanmıştır. Bu evlilikten çiftin Zeynep adında bir kızları dünyaya gelmiştir. Oya Alasya’dan boşandıktan sonra Zeki Alasya Sema Yunak ile birliktelik yaşamış, bu birliktelik 13 yıl devam etmiştir. Zeki Alasya 2008 senesinde kendisinden 30 yaş ufak olan Jülide Atak ile evlenmiştir.

Zeki Alasya ne zaman ölmüştür diye merak edenler için Alasya, 22 Nisan 2015 tarihinde karaciğer rahatsızlığından dolayı hastaneye kaldırılmış ve 8 Mayıs 2015 tarihinde vefat etmiştir. 10 Mayıs 2015’te Levent Camiinden alınan cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilmiş, ölümüyle sevenlerini hüzne boğmuştur.


 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.