Gazeteci Mehmet Barlas Kimdir

30.09.2021
377
Gazeteci Mehmet Barlas Kimdir

Gazeteci Mehmet Barlas Kimdir?, biyografi bölümünde Gazeteci Mehmet Barlas Kimdir? biyografisi ile sizlerleyiz. Gazeteci Mehmet Barlas Kimdir? , kaç yaşında, nereli hemen siz değerli okurlarımıza geniş bir şekilde bahsedelim.. 

Başlıklar

Gazeteci Mehmet Barlas Kimdir? – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Gazeteci Mehmet Barlas Kimdir

Birçok değişik gazetede köşe yazarlığı yapmış olan gazeteci Mehmet Barlas kimdir? Mehmet Barlas; 1942 senesinde dünyaya gelmiştir. Halen daha hem bir tartışma programı sunmakta, hem de Sabah Gazetesi’nde yazı yazmaktadır. Peki Gazeteci Mehmet Barlas kimdir? Hakkında araştırılan tüm detayları yazımız içinde bulacaksınız.

1942 senesinde Ankara’da dünyaya gözlerini açan gazeteci Mehmet Barlas; siyaset ile ilgilenen bir aileden gelmektedir. Mehmet Barlas; ablası ders çalışırken okuma yazma öğrenmiştir. Hatta bundan dolayı Ankara Mimar Kemal İlkokulu’ndaki eğitim hayatına üçüncü sınıftan başlamıştır. Orta öğrenimini Namık Kemal Ortaokulu’nda tamamlamıştır. Lise öğrenimini de Atatürk Lisesi’nde tamamlamıştır.

Babası hem bir gazeteci hem de eski Gaziantep milletvekili olarak görev yapmıştır. Mehmet Barlas; 1959 senesinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne giriş yapmıştır. 1971 senesinde da mezun olmuştur. Üniversitede okurken Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı içinde genel sekreterlik görevini yürütmüştür. Federasyonda da basın komisyon başkanlığı yapmıştır.

Mehmet Barlas; öğrenim senelerında bir çok olaya karışmıştır. Sağ, sol kavgalarında polisten cop yemiş ve gözlüğü kırılmıştır. Bunun üzerine CHP’li milletvekili olan babası; oğlunun yaşamından endişe etmiş ve işçi olarak İngiltere’ye göndermiştir. 4 ay boyunca sanayi işçiliği yapan Mehmet Barlas; döndükten sonra Cumhuriyet Gazetesi’nde dış haberler servisine devam etmiştir. 12 Mart Muhtırası sonrasında Cumhuriyet Gazetesi’nden kovulmuştur.

Gazeteci Mehmet Barlas, hemen hemen 9 ay kadar meslekten uzak kalmıştır. Fabrika sahibi olan amcasının yanında hukuk müşavirliği görevini yürütmüştür. Daha sonra Yılmaz Yalçıner ile birlikte matbaacılık yapmıştır. Ardından TRT’de işe başlayan Barlas, iç ve dış haber danışmanı olarak görevini yürütmüştür. Babası partinin ileri gelenlerinden biri olmasından dolayı, Mehmet Barlas tüm siyasiler ile iç içe olmuştur. Dönemin Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü ile misket bile oynamıştır.

Mehmet Barlas Kariyeri

Mehmet Barlas’a yakın etrafından ve siyasilerden bir çok teklif gelmesine rağmen siyasete atılmayı hiç düşünmemiştir. Ama o daha değişik bir biçimde politika gözlemi yapma bölümünde kendini geliştirmiştir. 1960 senesinde Son Havadis’te gazetecilik yapmaya başlamıştır. Mehmet Barlas; Cumhuriyet, Günaydın, Milliyet, Sabah, Zaman, Akşam ve Yeni Şafak gibi bir çok gazetede çalışmıştır. 1968 senesinde Gazeteciler Cemiyeti’nin yaptığı yarışmada inceleme bölümünde birincilik ödülünü elde etmiştir.

Birçok kanalda haber yorumcusu olarak görev yapan Mehmet Barlas; sol gazetelerde başlamış olduğu gazetecilik mesleğini sağ gazetelerde noktalamıştır. Çalışmış olduğu bütün patronlar ile anlaşmazlıklar yaşamıştır. Bu anlaşmazlıklardan ilki de Günaydın Gazetesi’nde muhalif yazıları sebebiyle patron Haldun Simavi ile gerçekleşmiştir. Hatta zamanında Sabah gazetesi ile de bir tartışma ve anlaşmazlığa düşmüştür. Lakin yine de iş teklifini geri çevirmemiştir.

Mehmet Barlas; 1991 seçimlerinde Sabah Gazetesi’nde yazmakta ve dönemin Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal’ı desteklemiştir. Turgut Özal; seçimlerden bir hafta önce yazmış olduğu yazıları Star televizyonunda okumasını istemiştir. Kabul etmesinin üzerine Sabah Gazetesi’nde işine son verilmiştir. Kısa bir süre sonra muhalif parti önderleri de televizyon kanal sahiplerini sıkıştırmış ve Mehmet Barlas’ın televizyonlara da çıkarılmamaya başlamıştır.

Hürriyet Gazetesi’nden çağrılır. O dönem Hüsamettin Cindoruk’un yeğeni olan Emin Çölaşan ile birlikte aynı gazetede yazmaktadır. Yine atışırlar. Ve Sabah Gazetesi’nden teklif alır. Mehmet Barlas; 1993 senesinden 1997 yılına kadar Sabah Gazetesi’nde yazarlık yapmıştır. Mehmet Barlas; 28 Şubat’ın kendisini susturduğunu düşünmektedir. Barlas, bir dönem de Zaman Gazetesi’nde çalışmıştır. Barlas; birkaç tane de kitap yazmıştır. 2003 senesinde da kız Ela Barlas ile birlikte haber programı hazırlamış ve sunmuştur.

Bir dönem bakanlık teklifi de almış olan gazeteci Mehmet Barlas, bu kimliğinden dolayı teklifleri reddetmiştir. Bir dönem ATV ana haberi de sunan Mehmet Barlas; Emre Kongar ile birlikte “Yorum Farkı” isimli programı da sunmuştur. 1968 senesinde kendi meslektaşı olan gazeteci Canan Barlas ile dünya evine girmiştir. Bu evlilikten Ela adında bir kızı, Cemil adında bir oğlu bulunmaktadır.

Mehmet Barlas’ın Kitapları

  • 2000 – Sosyo-politik Bir Gerçek Olarak Hocaefendi Sendromu
  • 2005 – Rüzgar Gibi Geçti
  • 2005 – Latife Hanım’ın Sırları ve Türk Sosyetesi
  • 2005 – İş ve Siyaset Hayatında Kariyer Yapmak
  • 2001 – Türkiye Üzerine Pazarlıklar
  • 2000 – Türkiye’de Darbeler ve Kavgalar Dönemi
  • 2000 – Turgut Özal’ın Anıları

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.